Principal arhitecturăÎn interiorul Pavilionului Brighton restaurat: „Este greu să ne imaginăm un moment mai perfect pentru a vizita această creație extraordinară a Regenței”

În interiorul Pavilionului Brighton restaurat: „Este greu să ne imaginăm un moment mai perfect pentru a vizita această creație extraordinară a Regenței”

Seara la Pavilionul Regal din Brighton, East Sussex. Clădirea a fost proiectată de John Nash, arhitectul preferat al Regelui Regent. Credit: Alamy
  • Cea mai importantă știre

După o restaurare importantă a pavilionului regal din Brighton, este posibil să vă bucurați din nou de unul dintre interioarele create pentru a satisface gusturile opulente ale regelui prinț. John Goodall aruncă o privire în profunzime la Saloon, cu fotografii de Paul Highnam.

Mai mult decât oricare altă clădire, Pavilionul Regal din Brighton exemplifică spiritul Regenței. În opulența sa, el exprimă bogăția unui regat care se știa nu doar să fie bogat, ci și cel mai bogat din lume; în exotismul său, unul care se bucura de roadele puterii globale; și, în triumful său, unul care încă se revela în victoria asupra lui Napoleon, după un sfert de secol de război înfiorător.

Flavorizarea întregului este hedonismul Regentului însuși, un om care, în momentele mai expansive ale vanității și, în ciuda faptului că crește atât de acum, că nu a putut să meargă și să coboare treptele creației sale cu ușurință, s-a văzut drept sursa lui Marea Britanie succes.

Salonul de la Royal Pavilion din Brighton. © Paul Highnam / Viața la țară

Consiliul municipal Brighton și Hove menține și restaurează pavilionul de-a lungul mai multor ani. În 2017, sub conducerea păstrătorului pavilionului regal, David Beevers, această lucrare a trecut un alt reper odată cu restaurarea berlinei, decorată de Robert Jones în 1823.

Acest proiect exemplar este în planificare de aproximativ 15 ani, implicând unele lucrări remarcabile de detectivi și o enormă amploare de expertiză.

Camera a apărut înainte de restaurare, ilustrată aici în Country Life în 1964. © Country Life Alex Starkey / Country Life

Rezultatul oferă o perspectivă proaspătă și convingătoare asupra caracterului acestei clădiri uimitoare așa cum știa George al IV-lea. Această cameră de la parter a constituit elementul central al pavilionului inițial început în 1787 de arhitectul Henry Holland. La acea vreme, era un „salon” neoclasic relativ convențional, deși circular în plan și cu o cupolă joasă.

Un desen al lui Rowlandson arată acest interior original cu pereți pictați de Biagio Rebecca și ușa camerei dincolo de o curățare curioasă într-o adâncime într-o parte a interiorului. Extern, se proiecta ca un arc cu ferestrele deschise spre grădină.

© Paul Highnam / Viața la țară

Aici, Prințul de Wales (Regent din 1811) își va întâlni oaspeții adunați pentru cină seara. Se aștepta ca bărbații să stea în așteptarea sosirii sale, dar femeile ar putea sta. Când intra, se ridicau în picioare și el mergea la cină cu cel mai important pe braț.

A fost, de asemenea, un decor pentru dansuri, când covorul va fi dezbrăcat și scândurile goale ale zonei de dans au fost marcate cu imagini. O astfel de decorație ar fi fost imediat răsfățată, dar a servit rolul practic de a împiedica pantofii dansatorilor să alunece pe lemn.

În 1802, camera a fost reordonată de decoratori Frederick și John Crace pentru Prinț, în stil chinezesc. Ca atare, a fost primul interior din Pavilion care a adoptat o idilă exotică. În cadrul acestei lucrări, pe pereți s-a aplicat tapet chinezesc pictat pe un pământ albastru, iar cupola a fost decorată pentru a arăta ca cerul.

© Paul Highnam / Viața la țară

În acel moment camera a fost numită pentru prima dată „Saloon”. Termenul fusese aplicat în mod obișnuit camerelor de recepție formale din casele englezești în secolul al XVIII-lea, dar, până la această dată, era relativ depășit. Poate că alegerea denumirii subliniază dorința prințului de a imita forme și moduri franceze (din care numele Pavilion a fost de asemenea o împrumutare, referindu-se la case suburbane din împrejurimile Parisului).

Ridicat de triumful Marii Britanii asupra lui Napoleon, interiorul lui Crace a fost adaptat suplimentar în 1815, când Pavilionul a fost reformat extern de John Nash în stil indian. În planul extins al lui Nash, berlina a fost poziționată sub cupola centrală a elevării principale dintre noua sală de muzică și sala de banchet.

În 1817, pe măsură ce aceste schimbări erau în curs, prințul l-a chemat pe Frederick Crace și pe unul dintre subcontractanții săi, Robert Jones, pentru a discuta alte modificări ale interioarelor.

Se cunoaște relativ puțin despre Jones, în mare parte deoarece numele său comun face aproape imposibilă identificarea referințelor documentare la el cu certitudine. Tot ce știm este că a lucrat pentru ducele de Northumberland și, din dovezile lucrărilor sale la Pavilion, a fost un designer de interior consumat și asigurat. Într-adevăr, în cele din urmă, el a devenit cunoscut drept „artistul principal al palatului”.

Probabil că în urma acestei vizite din 1817, Jones a planificat o revizuire completă a interiorului berlinei. O acuarelă a încăperii sugerează că întreaga schemă a fost machetată pe scurt, probabil pentru a-și judeca efectul. Aprobarea regală a fost în mod evident asigurată și schema a fost executată cu agățări și perdele de mătase, decorațiuni de pereți argintate, un nou covor montat țesut la Axminster și o suită de mobilier.

© Paul Highnam / Viața la țară

Era într-un stil indo-chinez, cu un dragon care susținea candelabrul central și un șemineu magnific de inserție din marmură albă cu argint și două figuri în rochie chinezească.

În 1820, prințul regent a accesat în cele din urmă la tron ​​ca George al IV-lea și a început să-și transforme transformarea în Palatul Buckingham, ocupând Castelul Windsor ca reședință principală. Lucrările pentru reamenajarea berlinei de la Brighton au continuat, cu toate acestea, iar interiorul său a fost finalizat în 1823.

Noua schemă părea mult mai puțin frivolă decât interioarele anterioare ale Pavilionului și, din punct de vedere stilistic, era redolentă a stilului Empire popularizat la Paris din anii 1790 de Percier și Fontaine, care erau mult patronate de Napoleon.

În acest sens, Saloonul seamănă mai mult cu interioarele lui George al IV-lea la Windsor decât cu decorațiunea Revival Franceză executată în numele altor patroni bogați care s-au dedat la astfel de interioare în această perioadă, în special cele executate de Benjamin Wyatt pentru fratele regelui, ducele de York la York House (acum Lancaster House), Ducele de Wellington la Apsley House și Ducesa de Rutland (amanta Ducelui de York) la Castelul Belvoir. Toate acestea au presupus formele designului francez din secolul al XVIII-lea, ceea ce Wyatt a descris drept „stilul lui Ludovic al XIV-lea”.

Acestea fiind spuse, confuz, Saloon a făcut referire directă la Louis XIV în combinația sa neobișnuită de culori de roșu, aur și argint. Ultima este o mare raritate în decorațiunile interioare englezești, iar sursa acestei palete particulare de culori pare să fie Versailles. Este posibil să fie o altă referire implicată la Regele Soarelui că camera a încorporat motivul repetat al unei floarea-soarelui, cel mai proeminent ca piesă centrală a covorului.

© Paul Highnam / Viața la țară

Este emblematică opulența pură a noului interior, că dulapurile sale supraviețuitoare sunt sculptate atât în ​​interior cât și în exterior, suprafețe interioare oglindind o tâmplărie ornamentală.

George al IV-lea a revenit la Brighton doar de două ori pentru șederi prelungite înainte de moartea sa, în 1830. Interioarele Pavilionului au încorporat acum mobilier din reședința prințului Regent din Londra, Carlton House, care a fost demolată în 1827. Biroul de scris al lui Napoleon a fost chiar instalat în dormitorul lui George IV, clar. dovezi ale admirației auto-glorificatoare a Regelui pentru adversarul său învins.

Este înregistrat faptul că fratele său, William IV, a vizitat și clădirea și a folosit salonul pentru a inspecta lucrările sculptorului Behnes. Regina Victoria și prințul Albert au venit și ei în Pavilion, deși primul pare să fi simțit că oferea puțină confidențialitate și a hotărât să-l vândă. Prințul a admirat foarte mult încăperile principale, dar, chiar și așa, clădirea a fost îmbracată și o mare parte din mobilier și multe dintre amenajările au fost dezgropate în 1847–48. Unele, cum ar fi candelabrul lui Saloon, s-au îndreptat spre Windsor, dar multe altele au trecut la Palatul Buckingham, unde au fost încorporate în aripa fiind ridicată acolo de Edward Blore.

Din fericire, și în dinții opoziției, consiliul orășenesc a cumpărat pavilionul în 1850. Nu numai că l-a salvat de la demolări, dar a redecorat interiorul berlinei. Plafonul actual și steaua sa centrală au fost create probabil în 1864. Apoi, în 1896, JG Crace, un altul din dinastia decoratorilor londonezi, a redecorat camera.

Steaua tavanului este unul dintre mai multe noduri către Versailles. © Paul Highnam / Viața la țară

În același timp, Regina Victoria a înapoiat diverse accesorii care au fost scoase din Pavilion, inclusiv rame de uși din Saloon Un alt dintre cadourile ei - probabil - a fost un tapet de export chinez, din greșeală, cred că a atârnat aici. Ușile și tapetul au fost instalate în timpul lucrărilor de restaurare din anii 1930, împreună cu unele dintre pilastrele originale ale lui Jones date de George V.

În 2002, daunele provocate de apă în Saloon au scos la iveală urme ale decorației Jones. O schemă relativ modestă pentru a restabili acest lucru a devenit brusc mult mai ambițioasă în urma descoperirii modelului pentru mătasea originală folosită în interior de istoricul consultant textil Annabel Westman. Folosind o combinație de dovezi, inclusiv fotografii, fragmente de țesătură și un eșantion dintr-o carte a unui comerciant, a reușit să identifice ceea ce furnizorul camerei din 1823 a descris „Geraniumul Majestății Sale și mătase de culoare aurie”. Modelul său este de inspirație franceză și a fost rețesut pentru această restaurare de către Humphries Weaving.

Ian Block al atelierelor AT Cronin a făcut perdele noi și a atârnat panourile de mătase. Garniturile somptuoase au fost furnizate de Brian Turner și Heritage Trimmings și împletiturile și muslinele de Context Weavers.

© Paul Highnam / Viața la țară

Între timp, a fost începută o re-creare similară a covorului din 1823. Conform conturilor lui Jones, covorul original a costat suma princiară de 620 de lire sterline. El personal a supravegheat procesul de țesut pe țesătură „pentru a realiza un design neobișnuit și complicat, capabil să fie redat fără greșeală de către producător”. Cu toate acestea, la scoaterea din 1847, a fost tăiat pentru reutilizare în Palatul Buckingham. George V a returnat unele dintre fragmente în 1934. Acestea, precum și unele desene de design și vederi istorice ale interiorului, au permis întregul design să fie împărțit împreună de Anne Sowden, un membru permanent al echipei de conservare a Pavilionului.

A fost nevoie de șase luni pentru ca designerul de covoare Jess Shaw, sub supravegherea directorului de proiectare Gary Bridge, să digitalizeze designul pentru un țesut operat de computer la Axminster Carpets. Covorul original a fost țesut cu 26 de culori diferite, dar înlocuitorul a rafinat designul pentru a încorpora 12.

© Paul Highnam / Viața la țară

Folosind dovezile unor fragmente expuse de decorarea pereților, doamna Sowden a lucrat și la problema re-creării acoperirii de frunze și flori a lui Jones. A perfecționat finisajul perlat șlefuit al pământului de hârtie și modelul, aplicat folosind stencule tăiate cu laser.

Cele 12.000 de motive - fiecare având aproximativ 16 minute pentru a se forma - au fost aplicate pe parcursul a doi ani folosind platină mai degrabă decât argint, pentru a descuraja tenajul. Fiecare este ales cu umbre în două nuanțe de liliac.

Restaurarea acestui reper nu a ajuns la bun sfârșit decât a apărut un alt proiect interesant. Ca parte a restaurării în curs a Palatului Buckingham, aripa construită de Blore, care a absorbit atâtea fragmente din Pavilion în anii 1850, a fost eliminată temporar de mobilierul său. Regina, prin urmare, împrumută un număr mare dintre acestea înapoi în Pavilion pentru o perioadă de trei ani. Împrumuturile ar trebui instalate în luna septembrie a acestui an.

Când vor fi la locul lor, interioarele vor apărea pe scurt mai complet așa cum erau cunoscute de George al IV-lea decât în ​​orice moment de la despărțirea interiorului în 1847. Este greu de imaginat un moment mai perfect pentru a vizita această creație extraordinară a regenței .

Royal Pavilion din Brighton este deschis publicului pe tot parcursul anului - consultați brightonmuseums.org.uk/royalpavilion pentru ore și prețurile biletelor.


Categorie:
Cum să îmbrăcați o proprietate de închiriat rapid și la cel mai bun preț posibil
Alan Titchmarsh: buruienile pe care le primesc cu brațele deschise