Principal arhitecturăCasa Chitcombe, Dorset: o creație clasică modernă

Casa Chitcombe, Dorset: o creație clasică modernă

Casa este abordată în mod obișnuit, cu o curte de clădiri de servicii amplasate discret sub ea. Credit: Justin Paget
  • Cea mai importantă știre

O casă de țară premiată a fost finalizată în 2014 de arhitectul Stuart Martin, din Dorset. Jeremy Musson explorează temele acestui design inteligent și compact în tradiția clasică. Fotografii de Justin Paget.

Cele mai bune case de la țară vorbesc despre peisajul lor și ar trebui să se simtă ca și cum ar fi crescut din el. Chitcombe House, finalizată în 2014, este doar o astfel de clădire, cu o formă engleză necomplicată, tradițională, potrivită peisajului chinezesc Dorset în care se află.

Natura ondulantă a abordării din sat oferă o așteptare la prima întâlnire a vizitatorului cu casa. Este planificat compact, cu fațade din piatră de șuncă tăiate curat și acoperișuri din plăci de lut lucrate manual în roșu-maro. Într-o parte, pereții de dărâmături ai unei curti și clădirile auxiliare coboară brusc în mica vale, într-un mod satisfăcător pentru a crea un sentiment natural de invitație și bun venit.

Chitcombe a fost proiectat de Stuart Martin, un arhitect cu sediul în apropiere de Dorchester, care s-a specializat mult timp în astfel de case subestimate și elegante, folosind materiale locale de bună calitate însuflețite de detalii bine luate în considerare și restrânse. Clienții domnului Martin, Roderick și Lydia Wurfbain, sunt resortisanți olandezi care au locuit în Anglia de zeci de ani și a căror bază de lucru este Londra.

Intrarea frontală este închisă într-o curte

Anterior aveau o fermă din aceeași zonă, dar, cu o familie numeroasă, căutau o proprietate mai mare. Scopul a fost să găsim ceva potrivit pentru viața de familie extinsă, care să fie, de asemenea, o bază ușor de gestionat atât pentru ospitalitatea de weekend, cât și pentru a se bucura de activitățile de țară, astfel încât interioarele au trebuit să funcționeze bine pentru un număr mai mic sau mai mare, după cum a cerut ocazia.

După o lungă căutare, Wurfbains a achiziționat în cele din urmă o mică fermă cu aproximativ 500 de acri de teren. Intenția inițială a fost extinderea clădirii existente, dar au decis în sfârșit să construiască o casă nouă adecvată localității pe care o iubeau. În 2008, aceștia au intervievat o serie de arhitecți înainte de a-l selecta pe domnul Martin, care are o experiență vastă în lucrul la case de țară engleze.

Loggia creează o cameră de grădină

A învățat o mare parte din meseria sa din primii ani cu arhitectul londonez Benson & Bryant, pentru care a lucrat în 1989 până în 1994, după absolvirea arhitecturii la Universitatea din Nottingham. S-a mutat la Dorset pentru a lucra cu compania de construcții specializată Saint Blaise, cu sediul în Evershot din Dorset, în 1994–96, unde a furnizat o parte din desenele tehnice pentru aclamata restaurare a companiei Prior Park, în afara Bathului și a supravegheat reparațiile la Wayford. Conac, o casă din secolul al XVI-lea modificată de Harold Peto.

Dl Martin și-a înființat apoi propria practică în 1997, cu sediul la Lewcombe Woods Farmhouse, lângă Evershot, în Dorset. Primele comisii includeau renovarea și regândirea unui număr de case de țară istorice, inclusiv Whitfield din secolul al XVIII-lea din Herefordshire, iar el a fost numit arhitect inspector la castelul și proprietatea din Longford în 1999, funcție pe care o deține și astăzi.

Sala de desen. Șemineul precis detaliat a fost proiectat de Stuart Martin și dispune de proiectarea coloanelor dorice

Pe lângă numeroasele extensii majore, proiectate și executate cu sensibilitate artistică, el a completat, de asemenea, șapte case noi de la această dată, în mare parte în sud-vest. Clădirile sale sunt în tradiția clasică și evocă secolul al XVII-lea și începutul secolului XVIII, dar se inspiră și asupra unei alte epoci de aur a designului casei de țară: începutul secolului XX. Dl Martin consideră că Detmar Blow și Edwin Lutyens sunt figuri deosebit de importante în istoria designului intern englez și au modelat viziunea lui despre ceea ce face o clădire bună.

Wurfbains a recunoscut că, deși doreau toate facilitățile unor case bune ale secolului al XVIII-lea sau ale începutului secolului XX pe care le cunoscuseră sau le admirau - inclusiv Horn Park lângă Beaminster, în Dorset, de Lawrence Dale din 1911, unde domnul Martin a mai lucrat - ei nu ar avea nevoie de marile zone de servicii asociate acestora.

Primul design pentru Chitcombe a fost gata în 2009. Nu a avut succes inițial în faza de planificare, dar, în cele din urmă, a fost acordată permisiunea. Dl Martin explică: „Mi-am propus să combin un design care să răspundă la informațiile foarte clare ale Wurfbains și să folosesc materiale locale din zonă, cu o sensibilitate clasică. Eram conștient și de fondul olandez al Lydia și Roderick. '

Jucăria pe care o vedem în opera lui Erith și Lutyens pare deosebit de evidentă
în sensul organic al curții formate din casă și forma L în clădirile de serviciu de-a lungul laturilor de est și nord. Există, de asemenea, probabilități extraordinare în orice altă perioadă, cum ar fi fereastra dormitorului „plutitor” care luminează treptele care duc de la curtea de la intrare la garajele de la nivelul de mai jos.

Sala de mese este direct accesibilă din bucătărie. Ferestrele sale franceze se deschid pe o loggia și terasa colonnată

Fundația puternică a domnului Martin în istoria arhitecturii engleze se manifestă în diferențierea fațadelor, fiecare concepută pentru a profita cât mai bine de propria sa locație, orientare și funcție. Diferențele sunt aproape subliminale: ferestrele sunt în mare parte cu același caracter, materialele sunt consecvente și fiecare înălțime are dormitoare de aceeași dimensiune așezate la intervale regulate în jurul acoperișului, dar fiecare este destul de distinct.

Holul de intrare cu panouri

Odată ce treci între stâlpii de poartă care anunță intrarea în curtea din față, cele trei golfuri centrale - din cinci - pe un plan esențial în formă de H sunt îndrăznețe și jucăușe: ușa principală de intrare este abordată prin trepte și portiera, cu Înconjoară „Gibbsian”, foarte detaliată, și fereastra de sus sunt așezate într-un scrumier neted, însuflețit cu panouri de flint, un material local de construcție Dorset. Două ferestre înalte (16 geamuri peste 16) încadrează geamul ușii, cu o fereastră ovală dedesubt, fiecare ca o minusculă inversă i.

Această formulare nu s-ar fi gândit niciodată în Anglia la sfârșitul secolului al XVII-lea, cu toate acestea, se simte un fel de notă lovită în desenele de Lutyens. Într-adevăr, răsună cu desăvârșire, de exemplu, amenajările pentru ferestre ale casei Tavistock, construite în 1904 pentru Country Life în Covent Garden din Londra.

Frontul cu trei golfuri spre vest este mai simplu și cu un caracter mai convențional de la mijlocul secolului al XVIII-lea și privește spre lac format în lucrări de peisaj recente asociate proiectului casei. Golful său central se proiectează ușor înainte, unghiurile cu grijă. Înălțimea de sud are cele două golfuri exterioare care se prind în față la fiecare capăt, cele trei golfuri centrale fiind încastrate într-o loggie colonnată creând, de fapt, o cameră de grădină orientată spre sud, după modul lui Repton. În cele din urmă, altitudinea estică are un caracter subtil diferit, cu o golfă cu cantonament central care se ridică pe două etaje, răspunzând sentimentului mai deschis în casele de țară din anii 1930.

Trecând prin ușa din față, vizitatorul intră într-un hol intim tapetat din stejar cu șale, cu podeaua încorporată în marmură Purbeck și piatră Portland. Dincolo se află sala de mese care ocupă cele trei golfuri centrale ale laturii de sud și se deschide spre loggia de dincolo. Domnul Wurfbain reamintește că au dorit în special o intrare axială, să ajungă într-o sală mai mare și să poată vedea întreaga suprafață a casei din acel moment. Ferestrele spre sud se deschid toate vara, „când trăim în mare parte din uși”, observă domnul Wurfbain.

Biblioteca cu panouri

Sala de mese este un spațiu esențial de circulație, care leagă salonul și biblioteca din partea de vest a casei de bucătărie și camera de familie din partea de est. Este o cameră plină de lumină și flexibilă care poate fi deschisă pentru recepții. O serie de oglinzi arcuite care lovește o notă Art Deco liniază peretele de nord și reflectă înapoi lumina marilor ferestre spre sud.

Dincolo se află bucătăria familială, spațiul de luat masa și camera de zi, care sunt toate cuprinse într-o cameră lungă care umple partea de est a casei. Aceasta are vedere spre est, sud și nord. Capătul bucătăriei face legătura cu încăperile utilitare din aripa cu un singur etaj, care face parte din incinta curții de intrare.

Această cameră lungă include bucătărie și o cameră de zi. Acestea sunt împărțite de o masă care se extinde într-o fereastră

Scările principale se ridică spre o arcada printr-o jumătate de aterizare semicirculară; la întoarcerea scărilor se află un stâlp circular de tip newel cu formă de coloană dorică, cu o bilă finială. În vârful scărilor, coridorul de la primul etaj este articulat cu pilastre simplificate.

Dl Martin este responsabil pentru proiectarea tuturor modelelor pentru arhitrava cornișului și pansamentului, precum și pentru panourile și bibliotecile bibliotecii, în mare parte de sfârșitul anului 17
personaj de secol. El a proiectat, de asemenea, șemineele detaliate și detaliate în hol și camera de salon cu coloane dorice proiectante.

Această unitate de abordare ajută la explicarea calității confortabile și consecvente a interioarelor, care poate nu au momente de mare teatru, ci sunt mai degrabă o succesiune de spații bine modulate și bine luminate, care pot fi savurate individual sau deschise împreună .

Casa este solidă și bine construită - constructorul cu sediul din Shaftesbury era Shean & Hare; scara și panourile sălii și bibliotecii sunt de către Mandeville Joinery, cu sediul în Melbury Osmond. Wurfbains recunoaște, de asemenea, contribuția importantă a inspectorului de cantitate Peter Hayter.

Dl Martin comentează: „Simt clienții și am avut o înțelegere rară, iar designul s-a schimbat puțin de la primul plan de schiță. Scurtul lor a fost complet adecvat sitului particular și am vrut să creez un sentiment de descoperire; casa ar trebui să fie puțin înflorită ușor deasupra celor pe care te-ai aștepta să le întâlnești într-un combo Dorset.

Domnul Martin este modest - Chitcombe House este proiectat cu un sentiment de soliditate adecvată, în jurul luminii de la trecerea zilei, folosind cele mai bune materiale disponibile și este, așa cum ar trebui să fie o casă, bună să locuiască și, ca rezultat al acestui lucru, „bine să te uiți”. Este o marcă a succesului său că Chitcombe House a primit un premiu al grupului georgian în 2015 pentru o nouă clădire
în tradiția clasică.


Categorie:
Ghid absolut pentru începători pentru împușcarea porumbeilor din lut: „Băuturi de cafea și câinii se înghesuiau, era timpul să înceapă”
Întrebări curioase: Cum funcționează Tower Bridge? Și de ce a fost construit așa în primul rând?